Când mamele manânca aguride...
Motivul pentru care identificarea cauzelor cancerului mamar este atât de dificila pare a fi intervalul neobisnuit de lung dintre momentul actiunii factorilor cancerigeni si aparitia bolii. Mai exact, s-a observat ca expunerea fatului la concentratii excesive de estrogen poate creste riscul de cancer mamar dupa nastere, în timpul vietii de adult. Estrogenul este un hormon secretat de ovare si actioneaza ca mesager chimic cu rol important în dezvoltarea glandelor mamare, uterului si ovarelor. În cursul vietii intrauterine, glanda mamara pare a fi foarte sensibila la actiunea acestui hormon.Studii recente pe cobai au reusit sa ofere un model pentru ceea ce este foarte probabil ca se întâmpla si la om. Cercetatorii au administrat o dieta cu continut crescut de grasimi (în special grasimi de tip omega-6, ca cele din uleiul de porumb sau floarea soarelui) unui numar de femele de cobai însarcinate, pe tot parcursul sarcinii. Aceasta dieta a provocat cresteri semnificative (peste 30%) ale concentratiei estrogenilor la aceste animale, comparativ cu cele care aveau o dieta normala. Excesul de estrogeni a determinat alterari importante ale structurii glandelor mamare (cresterea densitatii celulare si scaderea gradului de diferentiere – vezi explicatiile de mai jos), grabirea debutului ciclului menstrual si dublarea riscului de aparitie a cancerului mamar la puii de sex feminin ai acestor cobai. Pentru a întelege mai bine ceea ce se întâmpla, trebuie sa stim ca glanda mamara începe sa se formeze înca din timpul vietii intrauterine, prin aparitia unui „mugur” care se dezvolta, se ramifica arborescent, dând nastere ductelor si tubulilor – viitoarele structuri secretoare si colectoare ale laptelui. Acesti tubuli au însa o structura primitiva si se termina cu niste mase celulare nediferentiate – asa-numitii „muguri terminali”, care urmeaza sa se maturizeze în etape ulterioare nasterii. O a doua etapa importanta în dezvoltarea glandelor mamare este pubertatea, când are loc atât cresterea volumului, cât si accentuarea diferentierii structurilor glandulare. Sânii nu se maturizeaza însa complet decât dupa ce femeia duce la termen o sarcina. Abia atunci toate celulele imature (numite si stem) devin celule mature, producatoare de lapte. Se crede ca celulele stem mamare sunt foarte sensibile la actiunea substantelor cancerigene, motiv pentru care fetele si femeile tinere, care nu au dus la capat o sarcina, au un motiv în plus sa evite expunerea la compusii cancerigeni. Toate aceste etape de dezvoltare a glandelor mamare se afla sub influenta directa a hormonilor estrogeni, care trebuie sa se afle în concentratii adecvate pentru ca procesul sa decurga normal. În etapa intrauterina, când concentratia hormonilor estrogeni este prea mare, apar anomalii ale „arborelui epitelial” mamar: numarul ramificatiilor creste, dar gradul de diferentiere, de maturizare partiala a acestor structuri scade. Cu alte cuvinte, excesul de estrogeni în viata intrauterina favorizeaza aparitia unor glande mamare cu mai multe ducte si tubuli, deci cu densitate celulara mai mare, dar mai primitive. Tocmai acestea sunt structurile în care îsi au originea viitoarele cancere mamare.
Cum stau lucrurile la om?
Întrucât majoritatea femeilor însarcinate din lumea civilizata consuma cantitati excesive de grasimi, este probabil ca si nivelul estrogenilor este mai crescut decât normal la multe dintre ele. Aceasta ar putea creste riscul de cancer mamar la fiicele lor, la multi ani dupa nastere. Daca reducerea consumului de grasimi este deja un obiectiv desirabil pentru toti adultii, ea pare a fi un imperativ pentru toate femeile însarcinate.Tipul de grasime consumata pare a fi la fel de important. Producatorii de alimente semipreparate adauga grasimi sau uleiuri vegetale la aproape toate aceste produse, încarcându-le cu grasimi de tip omega-6, cum sunt cele din uleiul de floarea soarelui, porumb, soia etc. Aceasta a condus la modificarea raportului dintre acizii grasi omega-6 si omega-3 în dieta noastra de la nivelul traditional de 1 sau 2 la 1, la 20-30 la 1). Atât grasimile de tip omega-6 cât si omega-3 sunt grasimi polinesaturate de care organismul nostru are nevoie, dar în cantitati echilibrate. Sursele cele mai bune de acizi grasi omega-3 sunt semintele (si uleiul) de in, cerealele integrale, nucile românesti, semintele de dovleac, zarzavaturile de culoare verde si uleiul de rapita. Recomandarea cea mai buna, îndeosebi pentru femeile însarcinate sau care pot ramâne însarcinate, este sa reduca ingestia de grasimi de tip omega-6 (pentru ca ele cresc concentratia de estrogeni) si sa consume mai multe alimente care contin grasimi de tip omega-3. În fine, adoptarea unei diete co continut redus de grasime, cresterea consumului de fructe si legume, împreuna cu evitarea fumatului, alcoolului si a consumului de carne scad riscul de cancer în general, si de cancer mamar în special, fiind cea mai buna metoda de conservarea a „paradisului intrauterin” pentru generatia urmatoare.
Pastrarea sanatatii in cursul graviditatii si evitarea nasterii premature este dorinta oricarei femei insarcinate. Preeclampsia poate zadarnici aceasta speranta. Este vorba de o veritabila boala a gravidei, care se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale, dureri de cap, edeme la nivelul picioarelor si pierderea de proteine prin urina. Daca nu este depistata si tratata rapid si corect, ea capata dimensiuni tragice, amenintand viata gravidei si impunand nasterea prematura.
Poate fi preeclampsia prevenita?
Preeclampsia este de altfel una din cauzele naşterii premature, cauzând anual între 50.000 şi 75.000 de decese în rândul gravidelor din lumea întreagă.1
Măsurile preventive au două aspecte. Mai întâi, gravida trebuie să respecte calendarul examenelor şi controalelor medicale din cursul sarcinii. De asemenea, este important ca ea să cunoască simptomele de alarmă şi să se adreseze medicului de îndată ce acestea apar. Cuonaşterea simptomelor şi a factorilor de risc poate fi deci extrem de utilă. Iată o listă cu cei mai importanţi factori de risc cunoscuţi:
Ereditatea. Preeclampsia este mai frecventă la femeile ale căror mame au suferit de aceeaşi problemă. Astăzi se ştie că predispoziţia pentru preeclampsie poate fi transmisă şi de taţi la fiicele lor.
Tensiunea arterială foarte mult sau chiar moderat crescută înainte de împlinirea a 20 de săptămâni de sarcină creşte riscul. Un studiu asupra unui grup de 13.000 de femei a evidenţiată că cele care aveau o tensiune sistolică de 130 sau mai mult în prima jumătate a sarcini erau de aproape 4 ori mai expuse să sufere de preeclampsie decât cele a căror tensiune sistolică era sub 110.
Prima sarcină. Riscul este mai mare la prima sarcină.
Obezitatea creşte riscul de hipertensiune arterială şi se crede că măreşte şi riscul de preeclampsie, deşi încă mai persistă unele neclarităţi cu privire la acest factor de risc.
Prezenţa diabetului şi rezistenţa celulară la insulină creşte riscul de preeclampsie.
Sarcinile multiple (gemeni, etc.) cresc riscul.
Homocisteina. Nivelurile sangvine crescute de homocisteină cresc riscul.
Dieta inadecvată, inclusiv carenţele de calciu, zinc, vitaminele C şi E, precum şi de acizi graşi esenţiali cresc riscul.
A doua linie de apărare este prevenţia primară. Pentru ca sarcina să fie normală, toate cele de mai jos sunt importante, cu atât mai mult cu cât aveţi unul sau mai mulţi din factorii de risc de mai sus.
Importanţa îngrijirii prenatale de calitate nu poate fi subliniată îndeajuns. Aceasta trebuie să înceapă chiar înainte de concepţie, mai ales dacă femeia în cauză suferă deja de hipertensiune arterială, diabet sau alte boli cunoscute.
Faceţi tot posibilul pentru a reveni la greutatea normală înainte de sarcină.
Adoptaţi un stil de viaţă care ajută la coborârea valorilor tensiunii arteriale: efectuaţi zilnic cel puţin 30 minute de activitate fizică moderată, folosiţi cu moderaţie sarea (nu depăşiţi 2.000 mg sodiu/zi, adică mai mult de o linguriţă de sare), consumaţi cât mai multe fructe şi legume (5-9 porţii/zi) şi folosiţi numai lapte şi produse lactate degresate sau parţial degresate.
Alte obiceiuri alimentare sănătoase includ: folosirea cerealelor şi pâinii integrale (bogate în oligoelemente şi acizi graşi esenţiali), a grăsimilor sănătoase (uleiuri vegetale nehidrogenate, nuci, seminţe şi unturi de nuci). De asemenea, este important să consumaţi multe alimente bogate în vitamina C (citrice, fructe de pădure, pepeni, cartofi etc.).
Studii recente2 au explorat posibilitatea existenţei unui mecanism molecular care ar sta la baza preeclampsiei. Astfel, se pare că este vorba de o scădere a disponibilului de oxid nitric (NO), o substanţă din sânge care ajută arterele să se relaxeze, permiţând creştrea fluxului sangvin arterial şi reducerea tensiunii arteriale. Studiile arată că femeile care suferă de preeclampsie au niveluri mai mari dintr-o formă de oxid nitric care este legată de albumină, o proteină din sânge, stare în care se pare că nu poate fi eliberat corespunzător pentru a relaxa arterele.
Vitamina C este esenţială pentru eliberarea oxidului nitric şi funcţionarea lui adecvată. Cercetătorii speculează că deficitul de vitamina C (asociat frecvent cu preeclampsie) poate fi un factor contributor. Nivelurile reduse de vitamina C pot duce la scăderea disponibilului de oxid nitric din sistemul circulator, cauzând astfel vasocontricţia şi vasospasmul asociate cu simptomele tipice ale preeclampsiei şi edemului. Precursorul din care se formează oxidul nitric este arginina, un aminoacid prezent în cantităţi importante în nuci. Consumul de nuci s-a dovedit a fi capabil să reducă riscul de infarct miocardic, dar ar putea fi util şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei generale şi pentru facilitarea relaxării arterelor.
Aceasta ilustrează foarte bine una din căile prin care alimentaţia sănătoasă şi stilul de viaţă corect pot ajuta la prevenirea unor probleme grave şi pot creşte şansele unei sarcini normale şi a unei naşteri la termen, fără incidente.
Alimente bogate in colesterol
Alimente care nu contin colesterolAliment Colesterol
Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza un numar surprinzator de mare de cupluri - cel putin unul din zece cupluri se confrunta cu aceasta problema. Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc discomfort (de exemplu durerea cauzata de endometrioza), infertilitatea produce o imensa suferinta pe plan psihologic, emotional si spiritual, comparabila cu suferinta cauzata de bolile terminale.
Cum se pune diagnosticul de infertilitate?
Lipsa sarcinii dupa un an de relatii sexuale fara folosirea mijloacelor anticonceptionale defineste infertilitatea.
Este de precizat ca pentru femeile peste 35 de ani, intervalul se reduce la 6 luni din cauza scaderii naturale a fertilitatii dupa aceasta varsta si, de asemenea, pentru a conserva timp pretios.
Sfatul cel mai important pe care il pot oferi legat de aceasta definitie este: NU ASTEPTATI. Din nefericire idea de a astepta pana "poate in cele din urma se intampla" este destul de populara. Statistic vorbind, daca sarcina nu apare dupa un an de relatii neprotejate, sansele sa ramaneti insarcinata dupa un an, fara tratament, sunt minime. Istoriile mai mult sau mai putin miraculoase pe care le auziti de la prieteni sau le cititi pe Internet nu sunt imposibile, dar trebuie sa intelegeti ca sunt foarte improbabile. Acest sfat este cu atat mai important pentru femeile care au 35 sau mai multi ani: timpul nu este de partea voastra, si asteptarea e strategia cea mai neproductiva.
Care sunt cauzele infertilitatii?
In general, se vorbeste de trei categorii mari de infertilitate, in functie de cauza primara, care poate fi feminina, masculina sau mixta.
1.Infertilitatea feminina raspunde de circa 40-50% din cauzele de infertilitate, si poate fi cauzata de una sau mai multe din problemele de mai jos:
-boli sau anomalii ale trompelor uterine. De obicei aceasta forma de infertilitate este cauzata de afectiuni inflamatorii ale trompelor uterine care duc la formarea de abcese, cicatrici si aderente care distorsioneaza arhitectura trompelor uterine si astfel stanjenesc sau blocheaza complet tranzitul ovulului sau zigotului catre cavitatea uterina. Boala inflamatorie pelvina este exemplul clasic. O alta subcategorie este situatia in care tromplele uterine au fost ligaturate sau chiar distruse la o nastere anterioara, la cererea femeii care la data respectiva nu mai dorea copii, dar care ulterior se razgandeste. Uneori trompele pot fi restaurate, alteori nu.
-tulburari ale ovulatiei. Aici se incadreaza o sumedenie de afectiuni hormonale, boala polichistica ovariana si alte boli care au ca element comun lipsa completa sau dereglarea ovulatiei. Si aici exista o subgrupa aparte a asa-numitului ovul de calitate inferioara, care afecteaza, in general, femeile in varsta de peste 35 de ani. Femeile se nasc cu toti ovulii pe care ii vor produce deja prezenti in ovare intr-o forma imatura, si dupa 35 de ani, calitatea acestora incepe sa scada, in special in cazul femeilor fumatoare sau care nu se ingrijesc de sanatatea lor asa cum ar trebui.
-afectiuni uterine. Exista si aici mai multe afectiuni care pot face uterul neprimitor pentru implantarea zigotului - de exemplu endometrioza, fibroamele uterine, polipii uterini, etc.
-alte boli. Aici se incadreaza boli ale altor organe decat cele de reporducere, care afecteaza ovulatia sau capacitatea de a concepe si de a duce la bun sfarsit o sarcina. Bolile tiroidiene, anumite boli cardiace, renale, autoimune, excesul de hormon prolactina, adeziuni pelvine dupa anexite sau operatii pe abdomen/pelvis, etc.
2.Infertilitatea masculina este cauza principala a cca 20% din cazurile de infertilitate. Infertilitatea barbatului are de-a face, in primul rand, cu cantitatea si calitatea spermatozoizilor pe care barbatul ii produce.
-In general, sperma trebuie sa contina cel putin 20 milioane de spermatozoizi per ejaculat, si cel putin 50% din acestia trebuie sa aiba motilitate normala, pentru ca sarcina sa aiba sanse sa se produca. Sub 10 milioane de spermatozoizi e o cauza sigura de infertilitate, dar pentru rezultate optime, 40 de milioane si mai mult este de dorit.
-Varicocelul este o cauza frecventa si se refera la formarea de vene varicoase in scrot. Se crede ca aceste varice stanjenesc mecanismul de racire al testiculelor, ceea ce duce la scaderea numarului si mobilitatii spermatozoizilor.
-stresul emotional prelungit (aici se include si stresul asociat infertilitatii).
-fumatul si consumul de alcool sau alte droguri.
-deficienta de zinc, seleniu, acid folic, vitamina C pot fi factori contributori la ambele sexe
-alte cauze mai rare sunt deficitul de hormon testosteron, anumite malformatii congenitale (de exemplu insuficienta coborare a testiculelor din cavitatea abdominala in scrot), boli cronice ca diabetul, obezitatea, expunerea frecventa a testiculelor la temperaturi crescute (bai fierbinti, saune), etc.
3.Infertilitatea mixta este cauza a 30-40% din cazurile de infertilitate si este rezultatul unor probleme care afecteaza ambii parteneri. Un exemplu comun este o motilitate scazuta a spermatozoizilor la barbat si o anomalie a trompelor uterine la femeie.
Indiferent de forma de infertilitate care este diagnosticata in final, este foarte important de retinut ca infertilitatea trebuie tratata ca o boala a cuplului. Din nefericire de prea multe ori doar femeia este testata si se pierd importante resurse financiare si timp pretios pentru ca in final sa se constate ca, de fapt, era vorba de o problema a barbatului...
Suferim de infertilitate. Ce teste trebuie sa facem ca sa aflam cauza?
Asa cum am subliniat mai sus, ambii parteneri trebuie investigati. Situatiile difera, dar ca idee generala, testele se fac in urmatoarea succesiune:
Teste de evaluare a infertilitatii la femei:
-examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate generala si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
-analize de identificare a ovulatiei - in general acestea sunt masuratori ale anumitor hormoni in sange sau urina. Exista si kituri pentru identificarea ovulatiei care se pot folosi acasa.
-histerosalpingografia pentru evaluarea uterilui si a trompelor uterine. Acest test este de obicei efectuat cu ecograful, dupa itroducerea unei solutii saline in cavitatea uterina si trompe.
analize de sange pentru evaluarea hormonilor feminini implicati on reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Acestea includ, de obicei, nivelul FSH-ului din primele 3 zile ale ciclului pentru estimarea rezervei ovariene, progesteronul in ziua 21-a a ciclului, estradiolul, TSH pentru evaluarea functiei tiroidiene. In unele cazuri medicul poate verifica si alti hormoni.
-ecografie transvaginala simpla pentru evaluarea uterului (de exemplu in cazul in care se suspecteaza fibroame uterine, polipi uterine, etc.). laparoscopie pentru probleme ca endometrioza, adeziuni post-operatorii sau dupa anexite.
Teste de evaluare a infertilitatii la barbati:
-examen medical general pentru evaluarea starii de sanatate generala si a existentei altor boli care pot afecta fertilitatea.
-spermograma pentru evaluarea cantitatii, calitatii si motilitatii spermatozoizilor.
-uneori se fac ecografii testiculare/scrotale pentru diagnosticarea unor afectiuni ale testiculelor.
Este important sa retineti ca, desi multe sau chiar toate aceste teste pot fi comandate de medici de diferite specialitati (ginecologi, endocrinologi, internisti sau medici de familie), sansa cea mai mare ca rezultatele sa fie puse in contextul potrivit si planul de actiune sa fie cel mai eficient este atunci can sunteti sub ingrijirea unei medic specialist in probleme de infertilitate.