Leac impotriva bolii Alzheimer?

Primele celule stem transformate intr-un anume tip de neuroni deschid drumul spre obtinerea unui tratament

Oamenii de stiinta au reusit, pentru prima oara, sa transforme celule stem într-un tip bine definit de neuroni, implicati în memorie si distrusi în boala Alzheimer. Dupa sase ani de cercetari, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Chicago a reusit sa creeze în laborator neuroni colinergici pornind de la celule stem derivate din piele, scrie site-ul maxisciences.com, citat de Agerpres.
Cercetarea ar putea constitui un progres major în tratarea alterarilor cerebrale sau ale bolilor nervoase, cum ar fi boala Alzheimer. Acesti neuroni, prezenti în creierul anterior, joaca un rol esential în anumite procese, precum cel al memoriei.
Tocmai distrugerea acestui stoc redus de celule produce pierderea capacitatilor de memorie la bolnavii de Alzheimer. Prin recrearea acestor neuroni în laborator, cercetatorii au sperat sa descopere un mijloc de prevenire a distrugerii si chiar sa reuseasca sa grefeze celule noi. Obiectivele par realizabile, deoarece neuronii cultivati în laborator au functionat normal cind au fost transplantati în hipocampul unor soareci.
"Acum, cind stim cum sa producem celule, putem sa le studiem pe culturi de tesuturi si sa vedem ce putem face sa prevenim distrugerea lor", a spus în revista Stem Cells dr Jack Kessler, principalul autor al studiului.
Datorita acestei descoperiri, cercetatorii pot testa de acum multiple celule si sa vada daca vreuna dintre ele reuseste sa tina în viata celulele. În plus, faptul ca neuronii distrusi pot fi înlocuiti ar putea oferi bolnavilor de Alzheimer un mijloc de a le ajuta memoria sa functioneze din nou normal

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri