Băuturile alcoolice sunt foarte periculoase


Incontestabil, alcoolul este cel mai mare duşman al ficatului, în timp ce băuturile răcoritoare şi energizantele se plasează pe locurile următoare.

“Pe termen lung, consumul de alcool, mai ales în cantităţi mari, duce la reducerea funcţionalităţii ficatului. Mai exact, apare ciroza hepatică, în care celulele ficatului sunt distruse, iar organul se cicatrizează cu celule care nu mai funcţionează normal”, explică medicul nutriţionist Şerban Damian. Conform specialistului, circa 90% din cantitatea de alcool care intră în organism este “filtrată” de ficat, acesta fiind primul organ al corpului unde alcoolul este supus proceselor metabolice. Un bărbat sănătos nu poate metaboliza mai mult de 160-180 g/zi, iar la femei, această capacitate este, de regulă, mai mică. În cazul alcoolicilor la care ficatul încă funcţionează normal, capacitatea creşte.

Conform Sănătatea.com, bolile ficatului cauzate de excesul de alcool includ inflamarea acestuia, hepatita, ciroza şi cancerul. Mai mult, consumarea alcoolului în cantităţi mari creşte considerabil riscul apariţiei cancerului gurii, limbii, faringelui, laringelui şi esofagului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri