Este indicat tratamentul cu pilule contraceptive?

Daca veti vizita site-urile care contin date despre anticonceptionale, veti constata ca in general, sunt impartite in doua: unele care recomanda masiv utilizarea anticonceptionalelor, minimalizand sau ignorand efectele secundare, si altele care recomanda precautie in utilizarea acestor medicamente. 

Poate va puneti intrebarea, daca este bine sa luati anticonceptionale? 

Depinde din ce punct de vedere este bine:
- Scad riscul de a ramane gravida - este de 1%;
- Daca luati anticonceptionale, este bine pentru unii medici care prescriu aceste medicamente (unii doar asta fac), si pentru firmele care le vand;
- Mai este bine si pentru alti medici, care va vor trata, daca faceti unul din cele peste o suta de efecte secundare ale anticonceptionalelor. 

Cum sunt prezentate efectele secundare ale anticonceptionalelor de catre cei care le vand masiv?
Sigur ca nici cei care la vand nu pot spune ca anticonceptionalele nu au nici un efect secundar, deoarece dvs veti citi pe alte site-uri exact invers. De aceea, pentru a scadea frica de folosire a anticonceptionalelor, efectele secundare sunt prezentate glumet sau partial, spunandu-se astfel ca:

1. Efectele secundare sunt rare - asa este, dar riscul exista. Anticonceptionalele sunt MEDICAMENTE, HORMONI, iar aceassta categorie de medicamente au efecte secundar mai numeroase decat medicamentele obisnuite. Ganditi-va ca sportivilor de performanta (care sunt persoane extrem de sanatoase ) LI SE INTERZICE TRATAMENTUL CU HORMONI!! 

2. Efectele secundare apar numai la unele persoane - da, efectele secundare ale oricarui medicament apar doar la unele persoane, dar nimeni nu poate garanta ca acea persoana nu esti chiar tu!! 


3. Sunt prezentate persoane (probabil imaginare) care spun “iau anticonceptionale de 20 de ani si nu am avut nici un efect secundar, sunt slaba si frumoasa”; situatia poate fi reala, dar, se pot prezenta cazuri cu diferite forme de cancer inoperabil in urma anticonceptionalele, femei cu obezitate extrema, accidente vasculare cerebrale, etc. 

4. Anticonceptionalele au efect favorabil asupra unor forme de cancer, carora le inhiba cresterea - este corect, orice medicament are si efecte favorabile; ar fi culmea tampeniei sa iei un medicament care are numai efecte secundare!! Nu cred ca doriti sa luati anticonceptionale doar ca sa nu faceti nu stiu ce cancer!! Si fumatul are risc clar de cancer de plamani, esofag, stomac, etc. si majoritatea femeilor fumeaza!! 

5. Anticonceptionalele scad sangerarile mentruale si intermenstruale: este adevarat, este un efect secundar favorabil, dar aceasta scadere se datoreaza tocmai tulburarii echilibrului hormonal normal al organismului!! 

6. Anticonceptionalele nu ingrasa, ba chiar slabesc! Daca acest lucru ar fi adevarat, cum se poate explica ca Societatile medicale din SUA, NU recomanda anticonceptionale femeilor cu greutatea mai mare de 90kg? 

7. Se uita se se spuna ca foarte, foarte rare sunt situatiile in care un pacient ia MEDICAMENTE ZILNIC ANI DE ZILE, asa cum este cazul anticonceptionalelor. 

Cred ca in folosirea anticonceptionalelor trebuie urmata o cale de mijloc:

- Acestea se iau la recomandarea medicului (de obicei ginecolog, dar si sexolog) dar dupa ce in prealabil se face o evaluare a riscurilor de catre un alt medic, internist; va inchipuiti ca cel care recomanda de obicei anticonceptionale, va avea un oarecare interes sa prezinte mai bland unele riscuri ale lor;
- Sunt situatii (postate de site), cand utilizarea acestor medicamente trebuie facuta cu mare prudenta;
- Utilizarea anticonceptionalelor presupune si unele controale pe parcurs, acestea sunt postate pe site;
- Pentru a cauta efectele secundare ale anticonceptionalelor uitati-va ce contin (este o lista cu anticonceptionalele din Romania - o parte dintre ele): majoritatea contin etinilestradiol, spirenona, ciproterona sau gestrel/gestoden, dozele putand sa difere: 

- Chloe - etinilestradiol + acetat de ciproterona;
- Desorelle - etinilestradiol + desogestrel;
- Diane 35 - etinilestradiol + acetat de ciproterona;
- Femoden - etinilestradiol + gestoden;
- Femoston estradiol hemihidrat + didrogesteron;
- Jeanine - etinilestradiol + dienogest;
- Karissa - etinilestradiol + gestoden;
- Laurina - etinilestradiol + desogestrel;
- Logest - etinilestradiol + levonorgestrel;
- Marvelon - etinilestradiol + desogestrel;
- Mercilon - etinilestradiol + desogestrel;
- Microgynon - etinilestradiol + levonorgestrel;
- Novynette - etinilestradiol + desogestrel;
- Rigevidon - etinilestradiol + levonorgestrel;
- Triquilar - mg etinilestradiol + levonorgestrel;
- Tri-Regol - etinilestradiol + levonorgestrel;
- Yasmin - etinilestradiol + drospirenona.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri