Prevenirea cancerului pulmonar la barbati

Cancerul pulmonar ramane pe locuri fruntase in clasamentul celor mai periculoase cancere care afecteaza barbatii, fiind depasit doar de catre cancerul de prostata. Mortalitatea crescuta si morbiditatile asociate lui sunt principalele motive pentru care specialistii considera cancerul pulmonar drept o afectiune incurabila si adesea fatala in timp scurt. Studiile demonstreaza faptul ca doar 14% dintre pacientii diagnosticati cu o astfel de afectiune vor supravietui o perioada mai lunga de 5 ani. 
In cazul in care cancerul este descoperit tardiv, fie din cauza neglijentei pacientului, fie din cauza evolutiei asimptomatice (mai rar) a procesului neoplazic, supravietuirea este limitata chiar la mai putin de 9 luni. In ciuda faptului ca mortalitatea prin cancerul pulmonar se mentine foarte crescuta, specialistii spera ca in viitor acest indice sa se reduca. Motivul principal? Cancerul pulmonar poate fi prevenit. 
Este unul din putinele cancere ale caror cauze se cunosc, si mai mult, este unul din cancerele ale caror factori de risc si agenti etiologici pot fi indepartati din viata pacientului. Fumul de tigara este cel mai frecvent asociat cu aparitia cancerului pulmonar. Fumatul, atat pasiv cat si activ, este cel care duce la aparitia acestei malignitati. Iar cu putina determinare si din respect pentru sanatatea fiecaruia, fumatul poate fi combatut iar pacientii pot fi ajutati sa renunte la fumat.
Daca va numarati printre barbatii care nu fumeaza si nici nu au fumat pana in acest moment, riscul de a va confrunta cu cancer pulmonar este redus. Insa acesta exista. Daca insa sunteti un fumator vechi, si consumati mai mult de un pachet de tigari pe zi, riscurile sunt mult mai mari. Specialistii considera chiar ca, pana la urma, nu trebuie sa fie vorba de un pachet intreg. Chiar si cateva tigari de-a lungul zilei pot avea acelasi efect dezastruos. Fumatorii au un risc de 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu nefumatorii. 
Peste 90% din cazurile de cancer pulmonar diagnosticate la barbati apar pe fondul unui consum cronic de tutun. Procentul este impresionant. Dar, acest procent ne transmite si faptul ca 9 din 10 cancere pulmonare pot fi prevenite. Corelatia puternica dintre fumat si aparitia cancerului este sustinuta prin aceste procente. De aceea, specialistii sunt de parere ca cel mai bun si la indemana sfat preventiv este oprirea fumatului. Riscul de aparitie al cancerului este cu atat mai crescut cu cat numarul tigarilor este si el mai mare, cu cat perioada de fumat este mai lunga si cu cat tigarile sunt mai tari. 
Alti factori de risc sunt: 
- Expunerea la radon, un gaz radioactiv incolor, inodor ce poate fi emis in atmosfera prin sol si din pietre si care se poate acumula in locuintele foarte bine izolate termic. El este produs prin degradarea uraniului si este un important factor de risc pentru mineri. Se estimeaza ca 3% din cazurile diagnosticate anual sunt datorate expunerii la radon;
- Expunerea la azbest este un factor important deoarece se pare ca majoritatea celor expusi dezvolta in timp azbestoza. Aceasta poate evolua catre cancer pulmonar sau catre mezotelioame;
- Istoricul familial de cancer pulmonar sau de alte cancere, deoarece cancerul pulmonar are o importanta componenta genetica. S-a observat ca in dezvoltarea lui sunt incriminate mutatii aparute in familia genelor ras. 
Cancerul pulmonar este o adevarat problema de sanatate. De exemplu, in anul 2007 au fost diagnosticate global peste 1.5 milioane de cazuri noi de cancer pulmonar, ceea ce reprezinta 12% din totalitatea cancerelor descoperite. Se pare ca cel mai mare risc de aparitie al cancerului pulmonar il au barbatii din Europa de Est, din America de Nord si din Rusia. Anual peste 950000 de barbati mor datorita cancerului pulmonar. In Statele Unite, de exemplu, specialistii estimeaza un total al deceselor anuale prin cancer pulmonar de 160000, din care peste 90000 de cazuri sunt in randul barbatilor. 
In ciuda eforturilor sustinute pentru implementarea unor metode de screening care sa permita diagnosticarea cancerului in stadii precoce, aceasta neoplazie este diagnosticata foarte tardiv. Acesta este motivul pentru care cancerul pulmonar are o astfel de mortalitate ridicata, agresivitatea lui nefiind mult mai crescuta decat a altor cancere. 
Datorita faptului ca simptomele sunt ignorate, sunt nespecifice sau in unele cazuri sunt chiar mult timp absente, pacientii se prezinta la medic prea tarziu, cand tumora s-a extins, a metastazat si cand deja terapia curativa este depasita. Cancerul pulmonar poate fi tratat daca este surprins in stadiul I sau maxim II de evolutie, insa adesea pacientii se prezinta cand tumora a trecut deja in stadiul III. 
Specialistii incearca gasirea unor optiuni terapeutice care sa poata creste supravietuirea si care sa imbunatateasca si calitatea vietii pacientilor, insa progresele intarzie sa apara. Tratamentul include in prezent clasicele chimioterapice si iradieri terapeutice, si cand este posibil (in cazul cancerelor incipiente) se poate practica si rezectia tumorii. Supravietuirea nu este ameliorata semnificativ prin aplicarea acestor metode, insa daca terenul general al organismului este bun, ele pot fi aplicate cu un oarecare succes. Din pacate rata supravietuirii se mentine redusa si este chiar mai redusa in cazul barbatilor comparativ cu femeile (expertii nu pot insa preciza care este cauza acestei observatii). 
Specialistii sunt ingrijorati privind estimarile si calculand procentul pacientilor care mor anual prin cancer pulmonar. Din pacate insa, producerea si comercializarea masiva a tigarilor si tigaretelor sunt atat de populare incat nu se intrevede o reducere a cifrelor. Chiar daca in prezent sunt in desfasurare numeroase campanii antitabac si foarte multe tari cresc aproape lunar accizele la aceste produse, consumul tigarilor se mentine foarte crescut. Din pacate se observa ca varsta la care indivizii incep sa fumeze devine din ce in ce mai scazuta. Societatea promoveaza atat lupta antitabac, cat si, paradoxal, consumul tigarilor. Reclamele la tigari, modulul in care este prezentat fumatul in filme, precum si influentele parintilor asupra copiilor sunt factori cheie in promovarea fumatului si intretinerea viciului.
Mai multe informatii despre cancerul pulmonar

Cancerul plumonar este o afectiune cronica, consumptiva, ce apare dupa o expunere indelungata la factori de risc, in prezenta unor comportamente cu risc (fumat) sau datorita ocupatiei profesionale. Pe langa factorii de risc clasici: fumat, expunere la azbest si radon, specialistii au indentificat si alte substante care pot avea un rol important in aparitia cancerului. 
Acestea sunt beriliu, cupru, nichel si cadminiu. In plus, se pare ca si infectia cuvirusul HIV poate predispune la aparitia acestui tip de cancer. Substantele nocive pot interactiona cu materialul genetic si pot determina aparitia mutatiilor in anumite gene. Prin agresarea permanenta si prin sustinerea leziunilor genetice induse, in timp celulele incep sa isi modifice comportamentul si incep sa scape de sub controlul organismului. 
Proliferarea lor devine aberanta, moartea celulara nu se mai produce in mod natural si astfel incepe sa se dezvolte in parenchimul pulmonar tumora propriu-zisa. In functie de cat de modificate sunt celulele, ele pot sa strabata bariere vasculare si sa patrunda in torentul sangvin, iar de aici pot fi apoi insamantate oriunde in organism. Metastazarea este un proces propriu neoplaziilor (tumorile benigne nu metastazeaza). 
Dezvoltarea tumorii poate fi simptomatica sau nu, poate fi mai lenta sau mai rapida. Din pacate, chiar daca apar semne care sa alerteze pacientul, foarte multi dintre acestia aleg sa nu se prezinte la medic. Tumora pulmonara poate determina obstructie respiratorie, wheezing, tuse, hemoptizie, pe fondul unei stari generale alterate, si a unei scaderi ponderale semnificative. 
Cancerul pulmonar este diagnosticat rar inainte de varsta de 40 de ani, insa pe masura ce pacientul imbatraneste, riscurile sunt si ele mai crescute. Incidenta maxima a neoplaziei este in jurul varstei de 70 de ani. Din pacate, pana in momentul actual nu s-a putut pune la punct un sistem eficient pentru screeningul cancerului pulmonar, cum exista, de exemplu pentru cancerul de colon. 
Desi unii specialisti au propus efectuarea de tomografii computerizate in randul indivizilor la risc, metoda nu poate fi aplicata deoarece este foarte scumpa iar eficienta ei este redusa. O astfel de metoda poate intr-adevar sa detecteze tumorile mici, aflate in stadii incipiente, crescand sansele de supravietuire pentru pacientii diagnosticati in acest stadiu, insa nu influenteaza cu nimic rata supravietuirii in cazul pacientilor cu boala avansata. In cazul cancerului pulmonar specialistii au concluzionat ca metodele de screening nu sunt eficiente pentru pacientii care nu au simptome asociate unei afectiuni pulmonare, cum ar fi tuse cronica (sau modificarea caracteristicilor sale), dispnee sau hemoptizie. 
Datorita faptului ca pentru cancerul pulmonar nu se poate realiza un screening eficient, majoritatea cazurilor nu sunt diagnosticate decat prea tarziu, cand atitudinea terapeutica nu mai poate fi agresiva, curativa. Cancerul pulmonar evolueaza adesea rapid si se extinde si in alte organe si sisteme, inclusiv in ficat, creier si sistemul osos. Dupa ce metastazarea s-a produs, cancerul nu mai poate fi tratat in nici un fel, iar moartea este iminenta.
Cum poate fi prevenit cancerul pulmonar?

Sfaturile specialistilor sunt simple, dar foarte importante: in cazul in care fumati, ar trebui sa faceti tot posibilul sa renuntati la acest obicei. Indivizii care renunta la fumat inaintea varstei de 50 de ani isi reduc semnificativ pericolul de a muri in urmatorii 15 ani de cancer pulmonar. Riscul este injumatatit fata de cel al barbatilor care continua sa fumeze. 
Oprirea fumatului trebuie insotita si de alte actiuni preventive, cum ar fi evitarea suplimentelor vitaminice continand beta caroten. Desi acestea sunt substante antioxidante, studiile au demonstrat faptul ca ele pot agrava evolutia neoplaziei sau pot fi chiar corelati cu riscul de aparitie a unui cancer pulmonar la fumatori. Desigur, este mult mai greu de aplicat o astfel de teorie, insa beneficiile asupra sanatatii sunt foarte numeroase, iar acest gand ar trebui sa motiveze pacientul. 
Exista in prezent si cateva metode, unele chiar eficiente care pot ajuta si stimula oprirea fumatului. Guma sau plasturele cu nicotina pare a fi printre cele mai recomandate de catre specialisti. Sondajele efectuate in randul fumatorilor demonstreaza ca majoritatea isi doresc sa abandoneze acest viciu, insa se simt neputincioisi si neajutorati in fata dependentei de nicotina, o reala problema in acest caz. Pacientii isi pot consulta medicul daca nu se pot opri singuri din fumat, iar acesta este in masura sa le recomande metode eficiente de a renunta la fumat. 
Alte moduri de prevenire a aparitiei cancerului pulmonar includ: 
- Daca nu fumati, nu va apucati. Incercati sa evitati locurile in care se fumeaza, deoarece si fumatul pasiv este o cauza de aparitie a cancerului. Daca traiti langa un fumator, incercati sa il ajutati sa se lase de fumat sau daca nu poate, rugati-l sa fumeze afara;
- Chiar daca fumati sau nu, evitati expunerea la radon. Acesta se poate aduna in casa, in special in cele foarte bine izolate termic. In acestea se formeaza gaze periculoase deoarece este opria ventilatia naturala prin porozitatile peretilor;
- Adoptati o dieta echilibrata si un stil de viata activ. Specialistii au concluzionat ca o dieta bogata in fibre vegetale poate avea un important rol protector impotriva cancerului. In plus, aceasta poate sa stimuleze si sanatatea organismului in intregul sau, facandu-l mai puternic si stimulandu-l sa lupte imptoriva agentilor agresori externi.
Care sunt optiunile terapeutice in cancerul pulmonar?

Unele tumori, daca sunt detectate in stadii incipiente pot fi indepartate chirugical. Excizia tumorii, alaturi de cativa mm sau cm de tesut aparent sanatos, se recomanda doar daca nu exista metastaze si doar daca tumora nu s-a extins difuz in organ. Pentru cancerul pulmonar o astfel de metoda este aplicabila doar in rare situatii, deoarece diagnosticarea este facuta dupa ce tumora deja s-a extins. Se pot face fie rezectii pulmonare totale (pneumectomii), fie se rezeca doar lobi sau segmente. 
Tratamentul poate fi si medical, include in aceasta situatie chimioterapia sau/si radioterapia. In prezent sunt preferate in special combinatii de chimioterapice, studiile demonstrand faptul ca asocierea a doua medicamente este mai eficienta comparativ cu a monoterapiei sau cu a triterapiei. De asemenea, chimioterapicele pot fi combinate si radioterapiei, sau pot fi folosite ca tratament adjuvant dupa rezectia chirugicala a tumorii. 
Eficienta tratamentului este discutabila, mai ales ca in majoritatea cazurilor cancerul reapare dupa o perioada medie de 2 ani. Supravietuirea poate fi prelungita, insa nu cu mult. In plus, efectele secundare si reactiile adverse ale tratamentului pot fi foarte intense si pot altera suplimentar calitatea vietii pacientului. Orice pacient diagnosticat cu cancer pulmonar trebuie pregatit si pentru momentul in care tratamentul medical specific nu se va mai dovedi eficient, moment in care se va trece la ingrijirea paleativa, care isi propune sa imbunateasca starea generala, sa reduca intensitatea simptomelor si sa nu mai lupte cu boala in sine. 
Metode terapeutice noi, insa aflate inca in studiu sunt cele pe baza de anticorpi monoclonali, care au drept scop terapeutic reducerea dimensiunilor tumorii pana in faza in care aceasta poate fi operata. Terapia genica este si ea studiata, insa rezultatele referitoare la eficienta ei sunt inca incerte. In ciuda incercarilor de a ameliora cancerul pulmonar, rata supravietuirii se mentine foarte redusa si este cu atat mai scazuta cu cat diagnosticul se pune intr-un stadiu avansat al bolii. Mai putin de 5% dintre pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar stadiu III supravietuiesc la 5 ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri