Regim alimentar dupa scoaterea fierii (colecistectomia)


              Scoaterea fierii este urmare de multe ori de probleme, pe care medicii le numesc “sindrom postcolecistectomie”; cele mai frecvente simptome sunt durerile in dreapta sub coaste, greata, gust amar, episoade de diaree, arsuri pe piept. Lipsa fierii ingreuneaza digestia, iar fierea o poate lua inapoi trecand in stomac, esofag si apoi cavitatea bucala.

In principiu, bolnavul care a fost operat de fiere, suporta mai greu urmatoarele alimente:

- Supe si ciorbe grase sau condimentate;
- Afumaturi;
- Salata de vinete, boeuf;
- Fasole, varza, sarmale, muraturi;
- Maioneze;
- Bauturi alcoolice tari sau gazoase;
- Ciocolata, cacao;
- Tocanite prajite;
- Ciorba de burta;
- Tocaturi (chiftelute, mici, carnati);
- Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi);
- Condimente, ceapa, usturoiul;
- Mezeluri grase;
- Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase;
- Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie);
- Prajituri cu frisca sau oua.
Cat timp trebuie sa se tina regimul alimentar?

In principiu neplacerile dupa scoaterea fierii pot sa dureze mai multi ani, pana cand organismul se “obisnuieste” cu lipsa fierii. De aceea, regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent, putand oricand se declanseze o criza dureroasa insotita de varsaturi. 
Orice persoana care are fierea scoasa, trebuie sa tina acelasi regim?

Regimul alimentar la persoanelor operate de fiere trebuie sa fie personalizat, ca in orice boala, iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale). 

In cazul persoanelor operate de fiere, regimul de mai sus este teoretic, uneori pacientul poate observa daca:
- suporta unele dintre alimentele contraindicate;
- nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus;
- in anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta. 

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.
Ce poate sa manance o persoana cu fierea scoasa?

Teoretic, sunt suportate urmatoarele alimente:
1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba;
2. Carne fiarta (rasol) sau fripta;
3. Carne slaba (pui, vita);
4. Lapte slab si branzeturi slabe;
5. Fructe si legume crude (salate);
6. Prajituri cu fructe (tarte);
7. Apa plata sau slab mineralizata;
8. Sare in cantitate normala - daca nu are si alte boli sau contraindicatii;
9. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta;
10. Piureuri de cartofi, legume;
11. Legume fierte sau fripte.
Daca am probleme dupa scoaterea fierii, cui trebuie sa cer sfatul?

Daca problemele apar in zilele / lunile de dupa operatie, sfatul trebuie cerut medicului care v-a operat 
Daca probleme sunt mai vechi de cateva luni, puteti apela la un medic de familie, internist sau gastroenterolog, dar ATENTIE: acest tip de probleme se rezolva extrem de greu, in luni sau ani de zile, cel mai important fiind deseori regimul alimentar.
Care sunt consecintele nerespectarii regimului alimentar daca ai fost operat de fiere?

Nerespectarea regimului alimentar la un bolnav care a fost operat de fiere, nu da efecte grave (imbolnavirea ficatului de exemplu), dar frecvent poate sa apara:
- Durere in dreapta saub coaste;
- Greata;
- Gust amar;
- Diaree;
- Uneori icter;
- Scaderea poftei de mancare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri