Iata si cateva reguli mai precise de care este bine sa tineti cont

Cititi cu atentie numerele din instructiunile de administrare pentru a nu dubla sau injumatati din graba doza corecta. Cand sunteti grabiti este usor sa confundati “1/2” cu “2” si invers.

Nu administrati medicamente in doze concentrate destinate bebelusilor, unui copil mai mare (in special picaturi pentru copii care contin acetaminofen). Aceste picaturi sunt in general mai puternice decat picaturile destinate copiilor putin mai mari.

Trebuie ca cunosteti greutatea precisa a copilului dvs., deoarece dozele de medicamente comune (si chiar de antibiotice prescrise) pentru copii sub 2 ani sunt bazate pe greutatea copilului si nu pe varsta acestuia. Ar fi util ca in dulapiorul cu medicamente sa pastrati o hartie pe care sa fie trecuta greutatea precisa a copilului dvs. In caz ca cele mai recente cantariri ale copilului sunt vechi de cateva saptamani, le puteti folosi pe cele de la ultima vizita la medic. O alta posibilitate ar fi sa va cantariti cu copilul in brate pe un cantar obisnuit de baie si apoi sa scadeti din greutatea totala greutatea dvs.

Agitati sticlutele cu medicamente lichide inainte de a le administra copilului dvs., daca acest lucru este mentionat in instructiunile de administrare. In acest fel sunteti siguri ca toate ingredientele sunt uniform distribuite si copilul dvs. nu va avea prea mult sau prea putin din aceste ingrediente.

Nu confundati “lingurita” (in engleza cu prescurtarea tsp sau t) cu “lingura” (in engleza cu prescurtarea TBSP sau T), caci “nu exista nici un medicament din care copilul dvs. sa aiba nevoie de o lingura intreaga”, dupa cum spune medicul pediatru Nancy Showen. Deci, “pentru copii nu ganditi dozele in linguri, ci in lingurite”.

Nu faceti aproximari ale dozelor prescrise, in caz ca seringa sau pipeta dvs. nu sunt calibrate la dozele prescrise. Daca seringa/pipeta nu este gradata in unitatile prescrise pe instructiunile medicamentului, este mai bine sa folositi o masura gradata si pentru viitor sa cumparati o seringa/pipeta gradata in mod corespunzator. Nu uitati ca 1 ml (mililitru) = 1 cc (centimetru cub).

Nu-i administrati copilului o doza mai mare decat este mentionata pe eticheta sau in instructiunile de administrare. Chiar daca copilul are o raceala mai puternica, o infectie la ureche sau dureri in gat si febra, mai mult medicament nu inseamna vindecare ma rapida, caci dozele sunt bazate pe cantitatea de medicament care este sigura pentru copil si nu pe severitatea bolii. In cazul administrarii din greseala a unei doze mai mari de medicament, este posibil ca acesta sa nu aiba efecte secundare, dar mai bine-i dati un telefon farmacistului sau medicului dvs. pentru a fi siguri de lipsa efectelor secundare la administrarea unei doze mai mari de medicament. Daca bebelusul nu poate sau nu vrea sa ia doza de medicament prescrisa, din cauza ca vomita, este bine sa instiintati doctorul despre aceasta. Medicul dvs. poate alege in aces caz o alta modalitate de administrare a medicamentului – prin injectie, supozitor, etc., pentru a fi sigur ca bebelusul dvs. primeste tratamentul cel mai adecvat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri