Pneumonia la copil

Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronsiile cele mai mici si alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze fiind produsa de virusuri, microbi, ciuperci sau paraziti. Cele mai frecvente pneumonii la copii sunt de cauza virala dar, desi antibioticele nu sunt active pe virusuri, aceste medicamente sunt initial administrate pana cand se stabileste cu exactitate cauza determinanta.

Ce este Pneumonia?

Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronsiile cele mai mici si alveolele pulmonare.
Pneumonia are numeroase cauze fiind produsa de virusuri, microbi, ciuperci sau paraziti. Cele mai frecvente pneumonii la copii sunt de cauza virala dar, desi antibioticele nu sunt active pe virusuri, aceste medicamente sunt initial administrate pana cand se stabileste cu exactitate cauza determinanta.

Pneumoniile microbiene

Pentru copiii mai mari de 3 luni, cei mai intalniti microbi determinanti sunt streptococcus pneumoniae si streptococii din grupul A.
Streptococii din grupul B sunt raspunzatori de pneumoniile nou nascutilor. Alti microbi mai rar intalniti sunt stafilococul auriu si Chlamydia trachomatis.
Simptomele pneumoniei

Tabloul clinic al copiilor mai mari este clasic si destul de asemanator cu cel al adultului cu pneumonie. In schimb, la copii mai mici de 6 ani, simptomele pot fi foarte variabile.
La copiii peste 6 ani se remarca tusea si curgerea nasului urmate de aparitia brusca a febrei ridicate (40 °C), a frisonului si a durerilor toracice ca de pumnal. La ascultatia plamanilor cu stetoscopul se aud o serie de raluri caracteristice.
La copiii foarte mici, manifestarile sunt nespecifice, inselatoare. Se remarca febra, mai rar frison, stare generala alterata, manifestari gastrointestinale, neliniste. 
Semnele respiratorii pot fi foarte sarace cu tuse si respiratii frecvente. Ralurile bronsice pot lipsi.
Diagnostic in caz de pneumonie

Diagnosticul se pune pe baza analizelor de sange sau a sputei expectorate dar mai ales pe baza radiografiei pulmonare care arata o serie de modificari specifice.

Tratamentul pentru pneumonie

Tratamentul se face cu antibotice desi nu exista inca un regim antibiotic universal acceptat.
Nou nascutii trebuie spitalizati si tratati initial cu ampicilina si gentamicina sau cu ampicilina si o cefalosporina. In plus, la acesti copii trebuie sa se administreze perfuzii si oxigen. 
La copiii sub 6 ani cu manifestari moderate ale bolii se poate face tratament acasa cu augmentin dar in cazurile grave este necesara spitalizarea si tratamentul cu antibotice in perfuzii. 
Copiii peste 6 ani sunt tratati cu penicilina sau eritromicina. De asemenea, cazurile grave necesita spitalizare si antibiotice in perfuzii. 
Pneumoniile virale

Cele mai frecvente pneumonii la copii sunt de cauza virala. Cel mai intalnit este virusul sincitial respirator. Mai rar apar virusul gripal sau cel paragripal.
Simptomele in cazul pneumoniei virale

Boala incepe prin manifestari de rinita si tuse, apoi apar febra si simptomele respiratorii. In general, simptomele pneumoniei de cauza virala sunt mai putin grave decat cele ale pneumoniei bacteriene, cu febra mai mica si simptome respiratorii mai putin grave.
Diagnosticul pneumoniei virale

Diagnosticul este pus de asemenea pe baza analizelor de sange si a radiografiei pulmonare. Se incearca de asemenea punerea in evidenta a virusului atunci cand laboratorul unitatii medicale respective este bine dotat si capabil sa execute aceste teste moderne.
Tratamentul pneumoniei virale

Initial tratamentul era numai unul de sustinere, cu perfuzii si oxigen. De curand s-au introdus si substante antivirale care permit un tratament specific. Se folosesc asadar ribavirina administrata sub forma de aerosoli pentru perioade variind intre 5 si 7 zile, amantadina pe cale orala sau acyclovirul pe cale intravenoasa pentru 7 pana la 10 zile.
Pneumoniile rare

Dintre pneumoniile rare merita sa mentionam pneumonia cu Pneumocystis carinii care este o afectiune pulmonara care apare la copiii imunodeprimati, cum ar fi cei cu SIDA sau cancer tratat cu citostatice.
Boala incepe de obicei cu febra mica si tuse dar progreseaza rapid pana la insuficienta respiratorie grava. Diagnosticul este pus atat pe criterii clinice cat si pe aspectul caracteristic al radiografiei pulmonare. Tratamentul se face cu trimetoprim sulfametoxazol.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri