Obezitatea: boala complexa sau defect fizic?

Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta umanitatea, in unele dintre tari ea fiind chiar a doua cauza a mortalitatii.
Conform studiilor recente, in Romania rata obezitatii este de 25%, iar 50% dintre romani sunt supraponderali. lata ceea ce ar trebui sa stiti despre aceasta boala.
Cum ne dam seama daca o persoana este obeza?
Ne putem da seama in ce categorie ne incadram, calculandu-ne indicele de masa corporala (lMC)?

La aceste intrebari incercam sa gasim raspunsuri, precum si sfaturi si tratamente pentru ameliorarea si tratarea obezitatii.
Tipuri de obezitate


Din punct de vedere al modului de distributie a stratului adipos excedentar se cunosc mai multe tipuri de obezitate:

Tipul I - distributia excesului ponderal este "armonioasa"

Tipul II - numit si obezitate ginoida, la care grasimea este repartizata mai mult pe zona inferioara a corpului (coapse, pelvis). Acest tip de obezitate este cel mai inestetic insa asociat cu cele mai mici riscuri medicale;

Tipul III - numit obezitate viscerala, la care grasimea se acumuleaza cel mai mult in organele interne, cum ar fi viscerele abdominale. Acest tip de obezitate este cel mai putin vizibil, insa riscurile pe care le implica asupra sanatatii sunt cele mai mari.

Tipul IV - cunoscut si sub numele de obezitate androida, la care grasimea se depune pe partea superioara a corpului. Acest gen de obezitate este specific in general barbatilor si are consecinte destul de serioase asupra sanatatii.
Sfaturi utile:
Stabiliti un plan de slabire pe termen lung
Cumparati-va un cântar pentru a va masura greutatea si un cântar de bucatarie pentru a cântari alimentele
Cântariti-va des
Mâncati dintr-o farfurie mica
Nu sariti peste mese – daca va înfometati, veti mânca mai mult la masa urmatoare
Luati mese scurte si dese în timpul zilei. Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore între mese. Mesele dese mentin constant nivelul de energie si evita înfometarea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri