Stresul si Alimentatia

Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".
Factorii de stres sunt foarte variabili. Pot fi de ordin psihic (conflicte, nemultumiri profesionale sau familiale, oboseala, etc.), de ordin socio-cultural sau de ordin fizic (durerea, starile infectioase, etc.). Vom detalia in cateva cuvinte doi dintre factorii de stres de ordin psihic: stresul profesional si oboseala.
Stresul profesional se afla pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala in U.E. Studiile arata ca stresul profesional afecteaza peste 40 de milioane de salariati din tarile U.E.
Conform unui mare numar de studii, stresul profesional afecteaza circa o treime (28%) din salariatii celor cincisprezece state membre U.E.. Femeile ating nivele mai ridicate, dar atat pentru femei, cat si pentru barbati, stresul poate fi o problema in toate sectoarele de activitate si la toate nivelele unei organizatii.
Una din cele mai frecvente cauze este lipsa de control asupra muncii. 35% din angajati afirma ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor si 55 % se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia muncii, termenele limita foarte stranse (29% din personal afirma ca lucreaza in aceste conditii), tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional. Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, cognitive, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului, organizarii muncii si mediului de munca.
Stresul pozitiv (sanatos) stimuleaza angajatii si ii determina sa faca fata cerintelor muncii; cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat si poate produce efecte adverse asupra sanatatii. Stresul afecteaza sanatatea determinand aparitia unor afectiuni ale organismului ca de exemplu: cardiopatia ischemica, afectiuni psihice, (anxietate, depresie, suicid), muscalo-scheletice, gastro-intestinale, afectiuni psihice: anxietate, depresie, suicid.
Oboseala si somnolenta sunt rezultatul perpetuarii starii de veghe in perioadele programate biologic pentru somn, al insomniei prelungite si al reducerii sistematice a orelor de somn. Este incontestabil faptul ca asemenea situatii duc la scaderea nivelului de performanta a oamenilor. Chiar si diminuarea moderata a duratei somnului pe perioade scurte de timp (aproximativ doua ore pe noapte, de-a lungul unei saptamani) se acumuleaza si se manifesta printr-o tendinta irezistibila de-a adormi in timpul unor situatii neadecvate sau cu potential de periculozitate.
Cu toate acestea, atitudinea noastra fata de stres nu concorda cu datele statistice. Femeile simt mai acut aceste surse de stres, sunt mai fragile, de aici apare necesitatea diminuarii acestor efecte negative prin diverse mijloace. Trebuiesc alocate saptamanal cateva ore doar pentru propria persoana, timp in care se poate face o vizita la coafor, pot beneficia de o sedinta de masaj, pot merge la sala pentru a face putina miscare, etc. Nu in ultimul rand, trebuie sa maximizam rezultatul acestor remedii apeland la miraculoasele efecte ale plantelor prin folosirea unui supliment nutritiv. 
Alimente care reduc stresul 
Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;
Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc; 
Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei. Acesta va va ajuta sa faceti fata mai bine stresului, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va o energie sustinuta; 
Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism; 
Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral; 
Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali; 
Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C; 
Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres; " 
Castravetii au un efect calmant asupra sangelui si ficatului; 
Sparanghelul contine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase; 
Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii; 
Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului. 
Primul raspuns la stres este reactia de alarma, denumita adesea reactia "lupta sau fugi". Aceasta este declansata de anumite reactii din creier, care determina glanda pituitara (ce dirijeaza intregul sistem hormonal al organismului) sa trimita catre glandele suprarenale mesaje chimice prin care ii comunica sa secrete adrenalina sau alti hormoni ai stresului. De asemenea, exista anumite alimente si bauturi care stimuleaza puternic organismul, devenind in felul acesta cauze directe ale stresului. 

Alimente care accentueaza stresul 

Cofeina - aceasta se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, cola, etc. Cofeina determina producerea de adrenalina si in felul acesta duce la cresterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeina isi extenueaza glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Acesti hormoni ai stresului influenteaza metabolismul. In consecinta, pe termen lung, cofeina determina cresterea in greutate, mai ales daca este asociata cu un regim alimentar nesanatos. Consumul excesiv de cofeina are acelasi efect ca si stresul prelungit; 
Alcoolul - este o cauza majora a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul ca unii oameni se apuca de baut tocmai pentru a combate stresul. Insa daca alcoolul este asociat cu stresul, combinatia este fatala. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, ceea ce duce la aparitia unor probleme precum tensiunea nervoasa, irascibilitatea si insomnia. Excesul de alcool duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara. De asemenea, alcoolul micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism; 
Dulciurile - zaharul contine substante nutritive esentiale. El furnizeaza o crestere brusca de energie in organism, care este posibil sa duca la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slaba capacitate de concentrare si depresie. Consumul ridicat de zahar reprezinta o povara serioasa pentru pancreas, fapt ce mareste riscul aparitiei diabetului; 
Alimentele sarate - sarea creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si induce instabilitatea emotionala. Folositi un inlocuitor al sari care sa contina potasiu, in loc de sodium. Evitati alimentele gata preparate, cu un continut ridicat de sare, precum sunca, muraturile, carnatii; 
Alimentele grase - evitati consumul de alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi produsele de origine animala, produsele lactate, alimentele prajite si cele din meniurile de fast-food. Grasimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil; 
Laptele de vaca si produsele lactate - acestea streseaza organismul prin substantele pe care le contin, de exemplu, proteina numita caseina, care este foarte greu de digerat si poate declansa reactii alergice; 
Carnea rosie - are un continut ridicat de proteine, sporeste concentratia de dopamina si norepinefrina din creier, ambele substante fiind asociate cu starea de anxietate si de stres; 
Alimentele gata preparate si rafinate, precum painea alba si faina rafinata, supun la stres organismul ca urmare a faptului ca sunt sarace in substante nutritive, continand din abundenta calorii inutile. In plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul dumneavoastra trebuie sa-si foloseasca propriile vitamine si minerale, adica sa isi consume rezervele. Alimentele pe baza de faina alba sunt prajiturile, biscuitii, painea si produsele de patiserie; 
Margarina si alte uleiuri vegetale procesate - au un continut foarte ridicat de acizi grasi trans, iar o dieta care abunda in acesti acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescand riscul afectiunilor cardiace. In acelasi timp, aceste produse blocheaza asimilarea de catre organism a acizilor grasi esentiali, benefici pentru sanatate; 
Alimente condimentate - condimentele contin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine sa evitati sa consumati curry, ardei iuti si carnati foarte picanti, prezenti in bucataria mexicana si indiana, precum si unele bauturi. Un meniu cu curry sau chilli continand un amestec de condimente foarte picante are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrica; 
Aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice - aditivii alimentar provoaca un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit sa lucreze din greu pentru a le face fata; rezulta ca energia si substantele nutritive atat de valoroase sunt irosite in loc sa fie folosite in mod profitabil (de exemplu, la intarirea sistemului imunitar). 
O dieta echilibrata este factorul crucial in mentinerea sanatatii si reducerea stresului. De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri