Cancerul de san

Medicii specialisti nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane au cancer iar altele nu. Cu toate acestea, cercetatorii au studiat specificitatea diferitelor tipuri de cancer in populatie pentru a descoperi factorii de mediu si stilul de viata care poate favoriza aparitia cancerului. 
Factorii de risc sunt toti acei factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer, iar toti factorii care determina scaderea sansei de a dezvolta cancer se numesc factori protectori. Unii dintre factorii de risc pentru cancer pot evitati, insa pentru cei mai multi nu este posibil acest lucru. De exemplu, cu toate ca este optiunea fiecaruia daca renunta sau nu la fumat, in privinta genelor mostenite de la parinti nu exista nici o sansa de a schimba acest lucru. Atat fumatul cat si genele specifice mostenite pot fi considerate a fi factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat. Prevenirea dezvoltarii cancerului reprezinta evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor protectori care pot fi controlati, astfel incit riscul de a dezvolta cancer sa scada. 
Cu toate ca multi factori de risc pot fi evitati, este foarte important de retinut faptul ca evitarea unor factori de risc nu garanteaza faptul ca acea persoana nu va dezvolta cancer in timp. De asemenea, majoritatea persoanelor care au un factor de risc specific pentru cancer nu vor dezvolta in timp aceasta afectiune. Se recomanda consultul medical privind metodele de prevenire a cancerului, care pot fi eficiente in cazul fiecarei persoane.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri