CONSTIPATIA: TRATAMENTE ALTERNATIVE

 GENERALITATI

Tranzitul intestinal normal difera de la o persoana la alta, si se incadreaza in limite largi – de la de 2 ori pe zi la o data la 2-3 zile. Deci, nu este obligatoriu ca in fiecare zi sa avem cate un scaun. 
Constipatia este definita ca scaderea frecventei scaunului la un numar de 2 ori pe saptamana sau mai putin. De regula, in cazul constipatiei scaunele suntuscate, de dimensiuni mici si foarte greu de eliminat, motiv pentru care persoanele suntextrem de incordate si balonate. 
Totodata, constipatia este un simptom, nu o afectiune, de care majoritatea persoanelor vor fi afectate la un moment dat. 
Pentru a intelege cum apare constipatia, oamenii trebuie sa stie cum functioneaza intestinul subtire si cel gros. Alimentele ajung in colon, unde este absorbita apa, mineralele etc., transformandu-se in materii fecale sau reziduuri alimentare. Contractiile musculare de la nivelul colonului imping scaunul spre rect. Cand ajunge la nivelul rectului scaunul este solid, deoarece majoritatea cantitatii de apa a fost absorbita. 
Constipatia apare atunci cand colonul absoarbe o cantitate prea mare de apa sau daca contractiile musculare de la nivelul colonului suntlente, determinand trecerea lenta a scaunului prin colon. De asemenea poate sa apara la cei cu megadolicocolon (colon mai lung si cu diametrul mai mare). 

Cauzele comune ale constipatiei:
-dieta cu un continut scazut de fribre;
-sedentarismul, mai ales la persoanele varstnice;
-tratamentul medicamentos;
-sindromul de colon iritabil (alternanta constipatie – diaree);
-schimbarea rutinei sau a obiceiurilor zilnice, cum ar fi: sarcina, varsta; 
-abuzul de laxative;
-ignorarea necesitatii de a elimina un scaun;
-deshidratarea;
-diferite afectiuni;
-disfunctii ale colonului si rectului;
-disfunctii intestinale (constipatie cronica idiopatica).
SFATURI PENTRU PREVENIREA CONSTIPATIEI

- Este foarte important sa creezi sistemului digestiv conditiile optime de functionare. Pentru aceasta este recomandat consumul a 8-10 pahare de apa, zilnic. 
- Evita alimentele uscate. Alimentele trebuie sa contina cantitati adecvate de uleiuri.
- Pentru a preveni constipatia si pentru a favoriza curatarea intestinelor se recomanda consumarea a 2-3 pahare de apa fierbinte, in primele ore ale diminetii. 
- Cand sunteti constipata nu este indicat sa consumati orez, in schimb este recomandat graul. 
- Obligatoriu, dieta trebuie sa contina fructe si legume proaspete. Extrem de eficiente suntpapaya, salata de rosii si sfecla rosie. 
- Evitati alimetele greu de digerat, cum sunt: fasolea, varza, ciupercile etc.
REMEDII NATURISTE

- Mananca 2 mere in fiecare dimineata deoarece ajuta la tratarea si prevenirea constipatiei. 
- Cel mai simplu remediu impotriva constipatiei este sa bei un pahar cu suc de lamaie in care se adauga un praf de sare.
- Papaya si guava, de asemenea, suntutile in tratarea constipatiei. Consumul regulat de papaya la primele ore ale diminetii, pe stomacul gol, previne constipatia. Salata de fructe care contine papaya si guava poate fi consumata in orice perioada a zilei, deoarece ajuta la curatarea intestinelor si previne constipatia. 
- Indicat este si consumul de lime in apa fierbinte, la primele ore ale diminetii. Acestea previne constipatia si iti improspateaza tonusul. 
- Strugurii au proprietati laxative, prevenind astfel constipatia cronica. 
- Un alt remediu comun impotriva constipatiei suntsemintele de in. Timp de 2-3 ore, o lingura cu seminte de in suntlasate la inmuiat. Seara, inainte de culare, bea apa in care au stat semintele de in. Primele ameliorari le vei simti chiar de a doua zi!
- Cate 2-3 seminte de floarea soarelui, migdale, susan si in se piseaza, iar timp de o saptamana se conuma zilnic cateo lingura din pulberea formata, fie adaugat in sucurile naturale, fie la salate. Acestea constituie un remediu natural impotriva constipatiei.
- Portocalele suntbenefice pentru buna functionare a colonului si suntindicate pentru prevenirea constipatiei. Zilnic, trebuie baut sucul de la o portocala deoarece ajuta la curatarea intestinelor si are efecte revigorante asupra organismului. 
- Spanacul, consumat proaspat sau gatit, este eficient in curatarea intregului tract digestiv. Sucul proaspat de spanac previne sau chiar trateaza constipatia cronica. 
- Smochinele suntalte remedii pentru constipatie. Acestea se lasa in apa, pestenoapte, si se consuma in primele ore ale diminetii. 
- Uleiul de ricin este un purgativ eficient. Acesta este un remediu natural care nu prezinta efecte secundare si are rezultate foarte bune in caz de constipatie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri