HIPERTENSIUNEA SI ALIMENTATIA

 ALIMENTATIA IN CAZUL PERSOANELOR HIPERTENSIVE

Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. 
Potrivit studiilor in domeniu pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina.
 ALIMENTE CE TREBUIESC EVITATE

1. Sare

Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul lor organismul elimina cu dificultate sodiul.
Insa, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala suntsensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. 
Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile nutritionale ale produselor cumparate. De asemenea, chiar daca o persoana este sanatoasa aceasta nu ar trebui sa consume mai mult de 2,400 mg de sodiu pe zi. 

2. Grasimile saturate si colesterolul

Reducerea cantitatii de grasimi si colesterol poate conduce la scaderea presiunii sanguine, dar ajuta si la scaderea in greutate, fapt care, pe termen lung, va reduce riscul de complicatii ale hipertensiunii. 
Totodata, este indicat ca pacientul sa reduca cantitatea de grasimi si colesterol deoarece hipertensiunea creste riscului aparitiei arterosclerozei. 
Cea mai mare cantitate de grasimi este continuta de: oua, ficat dar si alte organe etc. 

3. Proteinele 

Exista cazuri de hipertensiune arteriala severa care necesita restrictionarea consumului de proteine. Insa, aceasta decizie ii apartine medicului curant, care ii va recomanda pacientului o anumita cantitate de proteine in functie de greutatea corporala si de testele sangvine.
ALIMENTE RECOMANDATE


1. Fructe si legume proaspete

Pentru reglarea presiunii arteriale suntindicate fructele si legumele cu un continut ridicat de potasiu (element cheie in mecanismul de reglare a presiunii sangelui), magneziu si calciu. 
Cartofii, caisele, bananele, vinetele, legumele cu frunze, fasolea, mazarea, ardeii, perele, dovleacul, rosiile si pepenele verde, au un continut ridicat de potasiu. Broccoli si spanacul sunto sursa foarte buna de calciu si magneziu. De asemenea, magneziul se gaseste si in legume cu frunze, cum ar fi sfecla si fasolea verde. 
Totodata, in tratarea hipertensiunii intervin si fibrele care se gasesc in cantitati considerabile tot in fructe si legume. 
Pacientii care sufera de hipertensiune arteriala dar si de afectiuni renale, trebuie sa evite alimentele care contin cantitati ridicate de potasiu, deoarece suprasolicita rinichii. 

2. Painea, pastele si cerealele integrale

Consumul acestora creste aportul de fibre, vitamine si minerale esentiale in tratarea hipertensiunii, cum ar fi potasiul. 

3. Produse lactate

Se stie ca produsele lactate au un continut ridicat de calciu, motiv pentru care pacientii hipertensivi trebuie sa includa in alimentatie laptele, iaurtul si branza. 
Cantitatea de calciu recomandata adultilor este de 800 mg, zilnic, iar gravidele sau femeile care alapteaza au nevoie de o cantitate si mai mare. 
In urma unor studii de specialitate s-a dovedit ca suplimentele de calciu nu suntla fel de eficiente precum calciul obtinut direct din alimente. 

4. Pestele proaspat 

Acizii grasi omega-3 poseda numeroase calitati benefice pentru sistemul cardiovascular, restructurand functia endoteliala a arterelor, stabilizand placa de aterom dar previn si complicatiile cardio-vasculare: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale etc. Acesti acizi grasi se gasesc in unii pesti precum: sardinele, somonul sau macroul. De asemenea, pestii contin cantitati considerabile de calciu si magneziu, care protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare. 
Totodata, specialistii ne avertizeaza sa evitam consumul de pestecu un continut ridicat de mercur, cum este tonul, deoarece poate determina cresterea presiunii sanguine.
 DIETA PENTRU HIPERTENSIVI

1. Cereale si produse din cereale (7-8 portii zilnice): 
- 1 felie paine din cereale integrale, 
- 1 covrig, 
- 1 pahar cu fulgi de ovaz, 
- cativa covrigei fara sare. 

2. Legume (4-5 portii zilnic): 
- cartofi,
- morcovi,
- rosii. 

3. Fructe (4-5 portii zilnic): 
- 1 banana,
- 1 mar, 
- 1 portocala, 
- 1 pahar cu boabe de struguri, 
- pene galben. 

4. Produse lactate (2-3 portii zilnic): 
- 1 pahar cu lapte si o felie de branza cu un continut scazut de grasimi. 

5. Carne, peste(2 portii sau mai putin zilnic): 
- 150 g de carne slaba, fara pielita care trebuie pregatita prin fierbere sau la gratar. 

6. Grasimi si uleiuri (2-3 portii zilnic): 
- 1 lingurita de margarina, 
- 1 lingurita ulei de masline sau rapita, 
- 2 linguri de sos pentru salata,
- 1 lingura de maioneza cu o cantitate mica de grasimi. 

7. Alune, seminte si fasole uscata (4 portii pe saptamana): 
- 1/3 pahar de migdale, nuci, arahide,
- 1 pahar de fasole uscata, 
- linte. 

8. Dulciuri (5 portii pe saptamana):
- 1 lingura de dulceata sau gem, 
- 1 pahar de inghetata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri