CUM SE FACE TRATAMENTUL HIPERTENSIUNII ARTERIALE?

GENERALITATI


Pacientul cu hipertensiune arteriala trebuie sa inteleaga mai multe aspecte ale problemei sale medicale: 

1. Hipertensiunea arteriala este de obicei o boala incurabila, adica o ai toata viata, chiar daca uneori / de obicei valorile sale suntin limite normale cu tratament sau / si regim alimentar si de viata. 

2. Ingrijirea corespunzatoare a bolii presupune PERMANENT: 
- Regim alimentar (vezi pe site),
- Stil de viata corespunzator,
- Tratament cu medicamente,
- Control tensiunii arteriale in mod periodic.

3. Cu tratament, regim alimentar si un stil de viata corespunzator, afectiunea poate fi relativ usor suportata, iar evolutia ei poate sa nu aiba implicatii majore asupra sanatatii pacientului.

4. Boala trebuie monitorizata (urmarita) toata viata.

5. Cea mai grava greseala este tratamentul intamplator atunci cand pacientul “simte” ca are tensiunea crescuta (are durere de cap, ameteli, tulburari de vedere, zgomote in urechi, sau ii curge sange din nas); datorita riscului de aparitie a unui accident vascular cerebral, s-ar putea sa fie ultima data cand “simte” ca a crescut tensiunea!!

6. Tratamentul cu medicamente “puternice” sau “noi” nu este absolut obligatoriu sau necesar; suntfrecvente situatiile in care tensiunea scade corespunzator cu:
- regim alimentar,
- regim si scadere in greutate,
- regim, scadere in greutate si medicamente “usoare” in doze mici.
MODIFICAREA STILULUI DE VIATA


Modificarea stilului de viata are in vedere:

- Oprirea fumatului; fumatul creste frecventa inimii si astfel creste tensiunea arteriala,

- Scaderea in greutate; grasimea apasa pe vasele de sange, si constituie un depozit de colesterol care se depune in peretii vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala,

- Efort fizic zilnic, care scade tensiunea scazand stresul, glicemia si colesterolul; trebuie zilnic sa mergeti pe jos cel putin 30 de minute (2-3km); la persoanele tinere si care isi pot permite ca timp si bani, se recomanda sporturi usoare - inot, ciclism, tenis, volei, baschet, fotbal.

- Reducerea stresului, atunci cand este posibil; ganditi-va la sanatatea dvs, ganditi-va ca este mai profitabil sa fiti mai linistit si mai sanatos, decat sa castigati bine, dand apoi banii pe ingrijiri medicale cauzate de munca excesiva in stres!
 MODIFICAREA REGIMULUI ALIMENTAR


Se recomanda modificarea regimului alimentar:
- Scaderea la minimum a consumului de alcool; consumul de alcool creste frecventa cardiaca si astfel tensiunea; consumul de 200-300ml de vin zilnic poate fi acceptat, daca suntprobleme in renuntarea totala la alcool.

ATENTIE: aceasta cantitate de alcool poate fi ACCEPTATA, nu RECOMANDATA! Am intalnit pacienti care au spus ca ei consuma zilnic alcool, pentru ca asa le-a recomandat medicul, desi inainte nu consumau deloc alcool, iar unii dintre ei facusera ciroza de la alcool! Consumul de alcool cronic are si alte efecte, pe alte organe, in special pe ficat.

- Cresterea consumului de legume si fructe, care prin continutul de potasiu favorizeaza scaderea tensiunii arteriale,
- Reducerea consumului de sare (vezi subiectul pe site),
- Reducerea consumului de cafea, cola, condimente, grasimi, dulciuri concentrate cu zahar rafinat.
TRATAMENT MEDICAMENTOS


Tratamentul medicamentos se face la recomandarea medicului si sub supravegeherea sa, pe principiile urmatoare: 

1. Tratamentul se face continuu, permanent,

2. Scopul tratamentului este scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 13/8,5cmHg,

3. Tratamentul este individualizat, adica este specific unui anumit bolnav. Nu comparati tratamentul dvs cu al altui pacient, deoacere, in functie de caracteristicile individuale pot fi diferite, uneori total, si ambele sa fie corecte!

4. De obicei se asociaza doua sau trei medicamente din clase diferite (vezi mai jos clasele de medicamente) in doze mai mici, decat sa se prescrie un singur medicament in doza mare, scazand astfel riscul de efecte secundare.

5. Nu modificati singuri doza de medicamente, pe principiul “a crescut tensiunea, trebuie sa cresc doza de medicamente”! Mergeti la medic, deoarece simpla crestere a dozei poate sa fie urmata de efecte secundare importante, fara sa scada si tensiunea arteriala! Daca un medicamente va este prescris in doza mica ( o jumatate de tableta, o tableta) in seamna sau ca este foarte puternic, sau ca poate avea efecte secundare foarte mari; de aceea, nu cresteti singur doza de medicamente!

6. Nu adaugati singuri un alt medicament , fara sfatul medicului, datorita riscului de efecte antagonice intre medicamente.

7. Intreruperea tratamentului este de obicei urmata de cresterea rapida a tensiunii arteriale cu riscul producerii unui accident vascular cerebral; cea mai comuna cauza de intrerupere a tratamentului este “.. pentru ca am mancat putin sarat”, sau “.. ca sa beau si eu un pahar de vin”.

ATENTIE:simpla intrerupere a tratamentului creste tensiunea arteriala, dar ASOCIATA CU CRESTEREA CONSUMULUI DE SARE SAU ALCOOL poate avea efecte grave imediate, cresterea tensiunii fiind foarte mare la asocierea acestor trei factori!!!

Nu se recomanda asocierea alcoolului cu medicamentele, dar daca tot vreti sa riscati consumand sarat sau cu alcool ( sa spunem cu o anumite ocazie, aniversare, An Nou, etc), luati totusi medicamentele de tensiune cu cateva ore (3-4 ore) inainte de acest exces, si continuati sa le luati normal dupa ce momentul de nerespectare a indicatiilor medicale a trecut.
8. Medicamentele cele mai folosite in tratamentul hiperteniunii arteriale suntimpartite in mai multe clase:

- Diuretice = au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra rinichilor, crescand cantitatea de sare si apa eliminata prin urina; au ca efect secundar cresterea glicemiei, acidului uric si modificari ale potasiului din sange, care trebuie urmarite pe parcursul tratamentului; din aceasta clasa fac parte:
  Diuretice de ansa -furosemid, bumetanid, torasemid
  Diuretice tiazidice -clortiazida, hidroclortiazida,clortalidona, epitizid,
  Diuretice antialdosteronice -spironolactona, , triamteren, amilorid,
  Diuretice similare cu cele tiazidice - metolazona, indapamida.

- Inhibitorii de enzima de conversie, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra veselor de sange, iar ca efect secundar tuse seaca si uneori modificarea functiei renale - care trebuie urmarita prin analize; din aceasta clasa fac parte captopril,enalapril, ramipril quinapril, fosypril, perindopril, benazepril, lisinopril.

- Blocantii receptorilor de angiotensina II (sartani), cu efecte similare cu clasa anterioara de medicamente, dar fara tuse; din aceasta clasa fac parte losartan, telmisartan, irbesartan, valsartan, olmesartan, candesartan.

- Beta-blocantele, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin actiune asupra inimii, iar ca efecte secundare scaderea accentuata a frecventie cardiace (bradicardie), crize de astm; din aceasta clasa fac parte:
- betablocante neselective - alprenolol, carteolol, levobunolol, mepindolol, metipranolol, nadolol, oxprenolol, penbutolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol
- blocante ß1-selective - acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, esmolol, metoprolol, nebivolol, amosulalol, liandiolol, tilisolol
- antagonisti 1/ß- adrenergici - arotinolol, carvedilol, celiprolol, labetalol
- antagonisti selectivi ß2 -butaxamine

Din aceasta clasa, betaxolol, carteolol, levobunolol, metipranolol, timolol pot fi utilizate si la bolnavii cu GLAUCOM

- Blocantele canalelor de calciu, au efect de scadere a tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sange, iar ca efecte secundare inrosirea pielii, durere de cap (cefalee), uneori edeme (umflarea picioarelor); din aceasta clasa fac parte , Amlodipina, Aranidipina , Azelnidipina, Barnidipina, Benidipina, Cilnidipina, Clevidipina , Diltiazem, Efonidipina, Felodipina, Galopamil, Lacidipina, Lercardipina, Manidipina, Nicardipina, Nifedipina, Nilvadipina , Nimodipina, Nisoldipina, Nitrendipina, Pranidipina, Verapamil

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri