Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin nivele ridicate ale gucozei in sange (hiperglicemie). Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei. Deci, boala se declanseaza cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei in energie.

Diabetul tip 2 (cunsocut si ca diabetul varstei adulte) este cea mai obisnuita forma de diabet. Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient insulina. Acestia pot adesea sa-si imbunatateasca starea numai cu modificari in stilul de viata. In multe cazuri medicatia orala este necesara. Cateodata este nevoie de insulina. Aproape 50% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu sunt constiente de starea lor.
Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte putina insulina sau deloc si au nevoie de injectii cu insulina pentru a supravietui. Este cel mai comun tip de diabet la copii si tineri.
Remedii naturale pentru tratarea diabetului zaharat de tip II
 
Diabetul zaharat reprezinta scaderea capacitatii organismului de a utiliza glucidele, datorita reducerii sau absentei secretiei de insulina produsa de catre pancreas. Sint doua tipuri de diabet: tipul I – dobindit, de regula, in copilarie, din cauza unor infectii virale si tipul II – aparut la adulti, intre virstele de 30 si 50 de ani, generat, in special, de pancreatita cronica.

Mirtilina din frunzele de afin poate vindeca boala complet 

Pentru tratarea diabetului zaharat de tip II, dl prof. dr. Constantin Milica, doctor in fiziologie vegetala, specialist in fitoterapie, coordonatorul Centrului Aroma din Cadrul Universitatii Agronomice Iasi, ne-a oferit retetele mai multor remedii din plante extrem de utile in acest caz. Diabetul se poate indeparta destul de rapid cu urmatoarea infuzie: cerentel (Geum urbanum sau alpina, 3 parti), frunze de mur si afin (1p), sclipeti (Potentilla aurea sau erecta, 3p), teci (coji) de fasole verde (2p). Se pune o lingurita cu virf din acest amestec la 250 ml apa, se opareste si se lasa la infuzat 3 minute. Se bea o cantitate zilnica de 1,5-2l. "Frunzele de afin au un secret: efectul lor curativ este maxim numai cind sint recoltate inainte de coacerea fructelor, pentru ca atunci contin mirtilina. Acest element nu numai ca scade glicemia (nivelul zaharului in singe), ci poate sa inlature boala complet", spune dl Milica. Astfel, 4 linguri de pulbere din frunze de afin se lasa la macerat in 2 l de apa rece, timp de citeva zile. Apoi, se fierbe pina ce scade la jumatate. Se bea, de 3 ori/zi, cite o ceasca. Este recomandat ca un astfel de tratament sa se faca sub supraveghere medicala. 

Este vremea pentru o cura cu visc sau radacina de obligeana 

O influenta dintre cele mai bune asupra pancreasului are si viscul. Secretul viscului este ca "are putere de leac numai de la inceputul lui octombrie pina in decembrie si in lunile martie si aprilie". Deci, trebuie cules in aceste intervale. Se folosesc numai frunze si ramuri tinere. "Cea mai mare forta curativa o are viscul de pe stejar, plop, mar, par, prun, brad, pin si molid. Cel recoltat de pe salcie si tei este toxic". Se prepara macerat (8 ore) din 2 lingurite pulbere la 200 ml apa rece. Se beau 2 cesti/zi, dintre care una seara, la culcare. Efecte deosebite are urmatorul tratament: viscul (pulbere) se lasa in apa rece peste noapte; la inceput se iau 3 cesti de apa rece si 3 lingurite (cu virf) de visc; dupa citeva saptamini, se scade la 2 cesti si, ceva mai tirziu, la o ceasca. Un timp cura se intrerupe complet. 
Radacina de obligeana vindeca aproape toate afectiunile pancreasului si, de aceea, este foarte buna si in diabet. Se lasa pe timpul noptii o ceasca cu apa rece in care se pune o lingurita rasa cu pulbere din radacina de obligeana. A doua zi, se incalzeste usor, se filtreaza si se bea cite o inghititura inainte si dupa fiecare masa, adica 6 inghitituri pe zi. 

Diabeticii nu trebuie sa uite de papadie 

La inceputul primaverii, cind apare papadia, aceasta se taie pina la radacina, se spala bine si se consuma sub forma de salata. Cei care sufera de diabet ar trebui sa manince, zilnic, salata de papadie, atit la prinz, cit si seara. Cind planta ajunge in plina floare, este momentul pentru o cura cu tulpini de papadie – timp de 4 saptamini, cite 10-15 tulpini pe zi – care poate produce scaderea totala a nivelului zaharului in singe. Dar, spune dl prof. Milica si papadia are un secret: "Exista papadie cu tulpina verde, ca iarba, si papadie cu tulpina galbuie-laptoasa. Cea galbuie este mai putin amara, mai frageda si mai gustoasa". 

Radacini de cicoare, praz si usturoi 

Pentru scaderea nivelului de zahar in singe, dl prof. Milica mai recomanda consumul zilnic de morcov, telina, urzici (iarna se poate folosi extractul), sparanghel, suc din castraveti si suc crud de varza acra. Excelent este si prazul verde, sub forma de salata. Radacinile de cicoare sint pentru diabetici zarzavatul de regim cel mai bun. Se spala bine si se lasa in apa, pentru a li se mai taia din gustul amarui. Se pun in mincare sau, uscate pulbere, se pot consuma ca infuzie, cite 2 cesti/zi. 
Din praz se poate prepara si o bautura benefica diabeticilor: se toarna 0,7 l vin alb sec peste 500 g praz taiat marunt pina la virfurile verzi si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza lichidul si se bea cite o gura, dimineata si seara. Resturile pot fi puse pe piine si mincate. Foarte bun pentru diabetici este usturoiul: se zdrobesc 3 capatini mari de usturoi, se introduc intr-o sticla de 1 l, care se umple apoi cu rachiu de secara si se lasa sa stea 10-14 zile. In fiecare zi, inainte de micul dejun, se ia o lingurita din acest macerat.
Independent de diabet
 
Date recente furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Federatia Internationala de Diabet, trag un semnal de alarma cu privire la raspandirea si evolutia diabetului.
In Romania sunt inregistrati aproximativ 400 000 de bolnavi de diabet, dar potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul lor depaseste 1 milion. Aceasta inseamna ca aproape 5% din populatie sufera de diabet si se previzioneaza ca in anul 2030 procentul sa ajunga la circa 6.22%.
La nivel mondial, in 2000, erau inregistrati 171 de milioane de diabetici, iar in 2030 numarul estimat va fi mai mult decat dublu, adica aproximativ 366 de milioane de bolnavi de diabet.
In prezent, diabetul a atins proportii pandemice. Daca luam in considerare raspandirea si evolutia diabetului, putem spune ca aceasta este boala secolului 21.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri