Semne si simptome generale - Pruritul

Pruritul este o senzatie neplacuta, acompaniata frecvent de grataj. In functie de localizare putem vorbi de prurit localizat si generalizat. 

Pruritul poate apare in: 

boli alergice: este un simptom aproape constant in alergie. In alergia umorala pruritul poate apare precoce, cu caracter anafilactic, la cateva secunde sau ore dupa contactul cu alergene: urticarie, edem Quinke, soc anafilactic. Alteori, in cadrul alergieri celulare, pruritul apare tardiv la 7-10 zile in contextul bolii serului.
boli metabolice: de tipul diabetului zaharat necunoscut si diabetului zaharat cunoscut. In cazul celui din urma, pruritul se localizeaza la nivel vulvar la diabeticele care prezinta oscilatii mari glicemice - mai ales in timpul noptii - cu glicozurii considerabile.
boli hepatice: in icterul prin retentie, pruritul este un simptom major, atribuit iritatiei punctelor pruriginoase de catre sarurile biliare acumulate prin mecanism colostatic. 
boli renale: in insuficienta renala cronica, pruritul este relativ frecvent si de intensitate moderata, fiind atribuit retentiei de azot si NaCl in tesuturi.
boli hematologice: in boala Hodgkin, poliglobulie, limfoblastom.
boli parazitare: artropode, acarieni (scabia), viermi (oxiuri), protozoare (Trichomonas).
boli dermatologice: acneea, herpes, psoriazis, eczema de contact.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri