Semne si simptome generale - Oboseala

Reprezinta diminuarea capacitatii functionale a unui aparat, sistem functional sau a intregului organism 

Clasificare 
Oboseala fiziologica: sau surmenajul fizic, secundara unui efort fizic excesiv, cu aparitia in musculatura a unor produsi specifici de metabolism, care constituie obiectul biochimiei oboselii - problema deosebit de importanta a medicinii muncii si medicinii sportive.
Oboseala patologica 
Oboseala psihogena: apare la persoanele cu nevroza
Oboseala din boli febrile: oboseala prezinta unele particularitati elgate de caracterul acut sau cronic al infectiei, de intensitatea si persistenta febrei si de germenul patogen in cauza. In TBC pulmonara oboseala apare precoce si devine un simptom dominant.
Oboseala din boli endocrine: in boala Addison, la inceputul bolii, obseala are un caracter vesperal pentru ca ulterior sa devina permanenta si constituie simptomul dominant; apare inaintea tulburarilor de pigmentare si coexista cu hipotensiune, hipotermie, hiponatremie si hipocloremie plasmatica.
Oboseala din boli cardiovasculare: in cardiopatii valvulare, insuficienta cardiaca - apare la efort
Oboseala din boli hepatice: oboseala ce se prelungeste mult timp dupa un icter, atrage atentia asupra cronicizarii si evulutivitatii unei hepatite, iar accentuarea ei la un bolnav cu hepatita cronica evolutiva, asociata cu scaderea ponderala, pledeaza pentru o evolutie cirogena. In hepatitele cronice se descrie asa-numita "astenie postprandiala".
Oboseala din boli renale cronice: oboseala poate constitui mult timp unicul simptom de boala si are un caracter progresiv. 
Oboseala din tumori maligne

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri