Semne si simptome generale - Cefaleea

Durerea de cap (cefaleea sau cefalalgia) este una din cele mai frecvente motive pentru care pacientul se prezinta la medic. 

Clasificare 
Cefaleea primara 
Migrena - care poate imbraca mai multe forme: simpla, oftalmica, oftalmoplegica, hemiplegica
Paramigrena
Cefaleea secundara 
Circumstantiala - apare in anumite conditii, ca de exemplu: traumatisme, zgomote puternice, stress emotional puternic, efort intelectual excesiv, efort ocular, punctie lombara
Simptomatica - este legata de anumite stari patologice in cadrul carora reprezinta un simptom 
Afectiuni cranio-cerebrale diverse
Afectiuni loco-regionale: oculare, nazale, otice, sinusale, amigdaliene
Afectiuni la distanta: gastrite, apendicite, colopatii, afectiuni hepatice, pancreatice
Stari patologice de ordin generale
Diferite nevralgii: nevralgie de trigemen, glosofaringian, occipital
Cefaleea se poate produce prin urmatoarele mecanisme: 
excitatia receptorilor durerii de la nivelul durei mater, arterelor si venelor cerebrale
stimularea asociata a nervilor cranieni, senzoriali si a ramurilor lor vegetative prin procese inflamatorii, vasodilatatie, vasoconstrictie, presiune, tractiune
Cefaleea de cauza vasculara
a) Cefaleea vasomotorie: este cea mai frecvent intalnita si apare in legautra cu surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, stari de foame, situatii conflictuale, schimbari meteorologice, intoxicatii cronice, alcoolism, tabagism, abuz de cafea, in boli infectioase insotite de febra sau in stari anoxemice (anemii). Cefaleea vasomotorie are caracter de apasare difuza, uneori chinuitoare, alteori se prezinta sub forma de intepaturi, sfredelire, tractiuni sau "lovituri de ciocan". 
b) Modificarile tensiunii arteriale: in HTA sistemica sau regionala (cerebrala), cefaleea apare matinal "in zorii zilei", se asociaza cu ameteli, tulburari vizuale, vajaituri in urechi si este localizata predominant in regiunea occipitala. HTA paroxistica evolueaza cu o cefalee atroce care se instaleaza brutal si este insotita de paloare, dispnee, dureri precordiale de tip anginos, greturi si varsaturi etc. In hipotensiunea arteriala sistemica, regionala sau hipotensiunea arteriala ortostatica, cefaleea are localizare frontala si se declanseaza in legatura cu schimbari de pozitie, diarei cu deshidratare masiva, dupa punctie lombara si traumatisme craniene. 
c) Tulburari vasculare determinate de spasme de acomodare in hipermetropie, presbitie, astigmatism, astenopie nervoasa, avand ca particularitati localizarea frontala si aparitia consecutiva efortului de citit sau scris. 

Cefaleea prin procese intracraniene
a) Tumorile cerebrale evolueaza cu o cefalee determinata atat de cresterea presiunii intracraniene, cat si de insusi procesul tumoral. La inceput, cefaleea cu localizare variata in raport cu procesul tumoral apare in crize de durata scurta. O caracteristica a cefaleei din tumorile cerebrale este "progresivitatea" ei si a simptomelor de acompaniament: durata crizelor creste si cefaleea devine permanenta, uneori insuportabila. Ea poate fi insotita de tulburari vizuale (staza papilara), varsaturi explozive care nu sunt precedate de greata si de bradicardie. Intensitatea durerii poate fi influentata de schimbarile pozitiei capului. 

Cefaleea prin procese extracraniene
a) Afectiunile sinusurilor fetei 
b) Afectiuni auriculare 
c) Afectiuni osteoarticulare 
d) Nevralgiile nervilor cranieni 

Migrena 
Este cefaleea determinata de vasoconstrictie urmata de vasodilatatie intensa a vaselor intracraniene. Predominant unilaterala, apare cu prevalenta la femei suferind de nevroza, afectiuni gastrice, hepatice si mai ales cele ale veziculei biliare, tulburari endocrine, precum si in parazitoze intestinale. 

Migrena se instaleaza cel mai adesea unilateral in regiunea frontala sau temporala si se extinde asupra intregii jumatati a capului, mai rar si asupra jumatatii opuse. Periodicitatea acceselor este o caracteristica si ele pot fi insotite de hipersensibilitate la lumina si zgomot, de o hipersensibilitate a pielii capului si paloarea cutanata a fetei de aceeasi parte, ameteli, excitatie psihica, tahicardie, transpiratii profuze, culminand uneori prin greturi intense si varsaturi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri