Obezitatea

Obezitatea: boala complexa sau defect fizic?

    Obezitatea
este una dintre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta umanitatea, in unele dintre tari ea fiind chiar a doua cauza a mortalitatii.
Conform studiilor recente, in Romania rata obezitatii este de 25%, iar 50% dintre romani sunt supraponderali. lata ceea ce ar trebui sa stiti despre aceasta boala.
Cum ne dam seama daca o persoana este obeza?
Ne putem da seama in ce categorie ne incadram, calculandu-ne indicele de masa corporala (lMC)?
La aceste intrebari incercam sa gasim raspunsuri, precum si sfaturi si tratamente pentru ameliorarea si tratarea obezitatii.
Tipuri de obezitate


Din punct de vedere al modului de distributie a stratului adipos excedentar se cunosc mai multe tipuri de obezitate:
Tipul I - distributia excesului ponderal este "armonioasa"
Tipul II - numit si obezitate ginoida, la care grasimea este repartizata mai mult pe zona inferioara a corpului (coapse, pelvis). Acest tip de obezitate este cel mai inestetic insa asociat cu cele mai mici riscuri medicale;
Tipul III - numit obezitate viscerala, la care grasimea se acumuleaza cel mai mult in organele interne, cum ar fi viscerele abdominale. Acest tip de obezitate este cel mai putin vizibil, insa riscurile pe care le implica asupra sanatatii sunt cele mai mari.
Tipul IV - cunoscut si sub numele de obezitate androida, la care grasimea se depune pe partea superioara a corpului. Acest gen de obezitate este specific in general barbatilor si are consecinte destul de serioase asupra sanatatii.
In ultima perioada, tot mai multe persoane apeleaza la acupunctura pentru a scapa de kilogramele in plus. Desi acupunctura este o metoda veche de tratament, care se bazeaza pe medicina traditionala chineza, aceasta a fost de putin timp descoperita in folosul celor care vor sa slabeasca.

CUM SLABESC REPEDE?
  Se incepe cu 5 sedinte de acupunctura pe saptamina, timp de doua saptamini. O sedinta dureaza in jur de 20 - 30 de minute, uneori si mai mult (mai ales in cazul in care pacientul... a adormit, semn bun deoarece organismul este astfel complet relaxat). Intr-o prima faza se poate lucra pe meridiane (pentru slabirea uniforma). Dupa aceea se lucreaza pe diverse zone ale corpului prin stimularea anumitor puncte (coapse, abdomen), pentru slabirea partiala. Asta inseamna inca vreo 10 sedinte (alte doua saptamini). Daca in primele saptamini poti slabi mai mult (uneori si 2 kilograme pe zi, deoarece se elimina surplusul de lichide din organism), dupa aceea kilogramele pierdute se diminueaza (ajungindu-se chiar si la 200 - 300 de grame pierdute pe saptamina), ceea ce inseamna ca abia acum ai inceput sa scapi de rezervele de grasime din organism.
   Concomitent cu sedintele de acupunctura se recomanda masaj, reflexoterapie, drenaj limfatic si gimnastica (programul de gimnastica dureaza cam o ora pe zi; el debuteaza cu incalzire pe diverse portiuni ale corpului cu ajutorul aparatelor de fitness, urmate de pregatirea coloanei vertebrale pentru efort; dupa incalzire se efectueaza exercitii pentru zona din corp unde vrei sa slabesti: coapse, abdomen, etc.).
    Regimul alimentar nu trebuie sa fie unul restrictiv. Poti minca absolut orice, insa in anumite limite. El poate fi perceput ca un mod de viata sanatos. Daca vrei sa slabesti, nu este o solutie sa maninci numai fructe, deoarece contin multi hidrati de carbon care intra rapid in circulatie. Astfel, energia este consumata imediat, iar noi raminem cu depozitele de grasime. Noi trebuie sa consumam energia din depozite, nu din ceea ce mincam. O dieta echilibrata este cea formata din toate principiile alimentare care se pot compune intr-un mod armonios si placut, astfel incit sa nu-ti dai seama ca tii un regim. Poti minca in functie de cite puncte contin alimentele. Tu trebuie sa maninci 30 de puncte pe zi . Poti minca un mar (10 puncte) sau o portie de piure cu carne (se recomanda carne de pui, fiarta si ulterior preparata la gratar) - 0 puncte. Bananele, prunele si portocalele au peste cinci puncte (daca ai obiceiul sa maninci zilnic numai banane sau portocale, nu vei slabi, deoarece apar aciditatea gastrica si colita de fermentatie). Piinea ajunge la 15 puncte/100 de grame.

  Exemplu de meniu:

   Mic dejun: ceai, o felie de piine prajita cu unt, un mar
   Gustare: o felie de piine prajita si una de muschi filé
   Prinz: carne de pui sau de vita, preparate la gratar (poate fi asociata cu legume preparate la gratar - au un gust dulce si sint sanatoase).
   Cina: se recomanda ca ultima masa a zilei sa se serveasca inainte de ora 19.00. Seara este binevenita o salata asezonata cu putin ulei.
Sfaturi importante pentru a reduce obezitatea
 
Stabiliti un plan de slabire pe termen lung
Cumparati-va un cântar pentru a va masura greutatea si un cântar de bucatarie pentru a cântari alimentele
Cântariti-va des
Mâncati dintr-o farfurie mica
Nu sariti peste mese – daca va înfometati, veti mânca mai mult la masa urmatoare
Luati mese scurte si dese în timpul zilei. Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore între mese. Mesele dese mentin constant nivelul de energie si evita înfometarea
Nu mâncati când iesiti in oras
Nu va lasati tentat de mâncarea interzisa
Nu mâncati in timp ce cititi sau în timp ce va uitati la televizor
Pastrati mâncarea tentanta departe de vedere
Încercati sa va relaxati; Controlati-va graba de a mânca
Când sunteti suparat, beti apa în loc sa mâncati
Controlati cantitatea de alimente pe care o mâncati
Nu mâncati tot din farfurie
Mâncati putin la cina. Nu mâncati înainte de culcare. Somnul consuma putine calorii. Aceste calorii trebuie depozitate undeva. Trebuie sa treaca cel putin 2 ore între masa si somn.
Plimbati-va dupa cina.
Treziti-va devreme dimineata
Pentru a nu fi tentat, mergeti la cumparaturi numai dupa ce ati mâncat
Mâncati mereu in acelasi loc
Mestecati complet mâncarea, nu înfulecati
Nu mâncati între mese decât morcovi sau telina (crude)
Beti 7-8 cani de apa zilnic
Mâncati vegetarian pentru a slabi
Folositi lapte sau iaurt degresat în loc de lapte sau iaurt integral
Gatiti supe. Ceva legume, un piept de pui si paste fainoase pot fi ingredientele unei supe hranitoare si cu foarte putine calorii
Consumati alimentele cu un continut ridicat de fibre. Salatele, legumele verzi, fructele va curata intestinele si au un numar redus de calorii
Condimentati mâncarea. Ardeiul iute, piperul, sosul picant ajuta la arderea grasimilor
Îndepartati grasimea sau pielea de pe carne
Nu folositi unt sau sosuri pentru legume
Evitati mâncarea bogata în grasimi saturate si colesterol
Nu mâncati mâncare prajita în ulei sau untura
Reduceti sarea din alimentatie
Controlati sau limitati cantitatile de mâncare si bautura pe care le consumati. În cazul în care consumul de energie este mai mic decât cantitatea de calorii asimilata, veti creste în greutate
Mentineti sau cresteti masa musculara, în special prin antrenamentul cu greutati. Muschiul este activ din punct de vedere metabolic si necesita calorii. Cu cât aveti masa musculara mai mare, cu atât aveti nevoie de mai multe calorii pentru a o întretine. Puteti consuma o mai mare cantitate de alimente si totusi slabi
O sedinta de aerobic consuma 300-500 kilocalorii si va grabi arderea grasimii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Parteneri